SMAG OG FORBRUG

Udviklingen i vores fødevareforbrug er i stigende grad påvirket af den betydning og den værdi, forbrugerne tillægger produktet, og derfor er forbrugerpræferencer afgørende for udviklingen af urban farming. Urban farming og local farming taler på mange måder til den moderne forbruger.

Det er nogle særlige parametre, der gør, at forbrugerne sætter pris på fødevarer produceret i urbane og periurbane områder. Forskning peger på, at forbrugernes interesse har afsæt i mere eller mindre bevidste overvejelser omkring lokal produktion, nærhed, synlighed og ikke mindst bæredygtighed.

Forbrugerengagement, sundere fødevarevalg og fermentering

Det, at fødevarer kommer fra en lokal produktion kan bidrage positivt til forbrugernes oplevelse af maden, og det kan overskygge andre vante parametre som ensartethed og tilgængelighed. Forståelse af, hvordan forbrugeres engagement kan forøges, kan anvendes til at fremme afsætning af fødevarer fra urban og lokal produktion, hvor fx fokus på smag og forbrugernes egne muligheder for at bidrage i en lokal fødevareproduktion, uden tvivl fører til øget tilfredshed og mere velvillighed til at købe maden.

Forskning peger også på, at forbrugerens nærhed til fødevarerne kan betyde et sundere fødevarevalg og en større glæde ved at vælge sunde fødevarer. Dermed kan urban farming og andre lokale produktionsformer bidrage til en sundere kost.

Det er oplagt at inddrage teknologier som fermentering og vakuumtørring, da begge metoder kan udvikle smagen i produkterne fra den urbane produktion, og begge kan også sikre mindre madspild, idet metoderne gør det muligt at overtage overskudsfrugt og -grønt fra produktioner.

Michael Bom Frøst, Jesper Sølver Schou og Bent Egbjerg Mikkelsen er tre af vores forskere inden for dette område. Se evt. vores også vores liste over andre relevante forskere.

Associate Professor
Michael Bom Frøst

mbf@food.ku.dk

+45 35 33 32 07

Associate Professor,
Head of Section
Jesper Sølver Schou

jss@ifro.ku.dk

+45 35 33 69 01

Professor
Bent Egbjerg Mikkelsen

bemi@ign.ku.dk

+45 35 33 74 64

 

Eksempel på igangværende forskningsprojekter