Har byttet sig til brædder, jord og planter: Pometet går forrest med Urban Farming

Af Jonas Nielsen og Emilie Thejll-Madsen

Sidste år anlagde Pometet i Høje Taastrup seks små modelhaver for at give forskere og studerende de bedst mulige rammer til at arbejde med det bæredygtige Urban Farming. Gartner Cecilie Bielefeldt har designet, tegnet og bygget haverne.

Urban Farming skyder frem som en ny bæredygtig måde at dyrke grøntsager, krydderurter, træer og buske. Begrebet dækker helt overordnet over at dyrke udvalgte afgrøder mere bynært fremfor på landet for at gøre vejen fra jord til bord kortere og dermed mindske fødevarespildet og CO2-udslippet.

På KU blev der for fem år siden oprettet et uformelt Urban Farming-netværk af forskere på tværs af flere institutter. I 2019 besluttede ledelsen på SCIENCE at gøre det til en formel tværgående indsats, og siden er man kommet frem til seks temaer, der skal have opmærksomhed - bynær produktion, cirkulær økonomi, grøn by, markedsmuligheder, smag og forbrug og vertical farming.

Med udgangspunkt i det har gartner hos Pometet Cecilie Bielefeldt designet, tegnet og bygget seks haver, som hver især skal vise formålet og potentialet i de enkelte temaer.

"Det hele handler om, at vi gerne vil lave nogle mere bæredygtige fødevaresystemer. Så vi forsøger at give nogle bud på, hvordan man kan dyrke mere lokalt og på naturens præmisser. Og så handler det om at definere, hvor et almindeligt landbrug ikke kan være med. Vi kan jo ikke erstatte et landbrug med Urban Farming, men vi skal kigge på, hvad der giver mening at dyrke i byen fremfor på landet", fortæller hun.

Ingen penge

Det har dog ikke været helt ligetil at få gang i de seks haver. Netværket af KU-forskere har søgt fondsmidler til at udvikle forskningen på området, men de har indtil videre fået afslag. Det har dog ikke afholdt gartnerne hos Pometet fra at arbejde videre på ideerne til gavn for studerende, forskere og andre interessenter. 

Efter flere møder og afslag tog de sagen i egen hånd, forklarer Pometmester Lasse Lose.

 "Vi forsøgte selv at skrabe lidt planter og nogle brædder sammen, og så har vi byttet os til flere af tingene også. Jorden fik vi doneret fra Solum i Roskilde, og så gik Cecilie i gang med at bygge haverne", siger Lasse Lose, der håber, at haverne kan øge interessen for projektet og munde ud i nogle penge til at videreudvikle det.


Cecilie Bielefeldt designede og tegnede haverne i vinteren 2019, og i 2020 blev de bygget. I år er således det første dyrkningsår, hvilket også har betydet, at det første hold af Urban Farming-studerende har været forbi Pometet.​

Til inspiration for mange

Da der ikke er bevilget penge til forskning endnu, bliver de seks haver ikke brugt til konkret forskning i øjeblikket. De fungerer til gengæld som inspiration for både forskere og studerende, som kan komme og se konkrete eksempler på de teorier, som de kender, og blive inspireret til selv at lave lignende projekter.

Derudover har Pometet haft besøg fra forskellige kommuner, der har haft et ønske om at anlægge nogle grønne oaser eller andre Urban Farming-projekter og har benyttet sig af gartnernes viden og erfaringer.

"Det er rigtigt fedt, at der kommer nogle ud og kan bruge det vi laver til noget, men det kunne også være rigtigt godt at få nogle forskningsprojekter herud lokalt, så alle de her haver bliver brugt til noget udover at fungere som inspiration. Så vi håber, at der kommer nogle penge til det på et tidspunkt", siger Cecilie Bielefeldt.

Da der ikke er forskningsprojekter, der bruger haverne endnu, har Cecilie Bielefeldt i stedet lavet en aftale med Cafe Væksthuset på Frederiksberg Campus, som aftager de afgrøder, der bliver produceret.

"Jeg høster til dem hver torsdag og skriver ned, hvor meget, vi har produceret, og hvor meget, der bliver afsat. Det er et rigtigt godt samarbejde, for når vi nu har alt det her, kan det lige så godt gå til os selv", siger hun.​