Skovskolens skovhave

Fig. 1. Foto fra Skovskolen Skovhave

Skovskolens skovhave

Skovskolens skovhave er et projekt hvor en skovhave anlægges og udvikles i regi af kurset Grøn Innovation i Praksis – Skovhave.

I kurset planlægges, anlægges og driftes et forsøgsareal efter principperne for skovhaver. Studerende inddeles i grupper med 4-6 personer. I kurset vælger hver gruppe en ejerprofil baseret på en business case der udviklet i samarbejde med KU SCIENCE Innovation Hub.

Baseret på ejerprofilen planlægger gruppen et eksempel på en skovhave på 10x10m. Herunder udarbejdes rapporter med detaljerede kort, begrundet plantevalg, anlægsbudget, budget for lukkede næringsstofkredsløb, jordbundsbeskrivelser mv.

Arealet tilplantes fysisk efter gruppernes planer i perioden april-juni, mens grupperne fører log over tidsforbrug, aktiviteter mv. Det fysiske anlæg udføres på forsøgsarealer etableret på tidligere landbrugsjord nær Skovskolen i Nødebo (Se fig. 1).

Fig. 2a. Placeringen af Skovskolens skovhave i Nødebo (arealet indrammet i sort).

Hver gruppe gennemgår desuden to tidligere anlagte eksempler på skovhaver, registrerer planternes vitalitet, plejetilstand mv. og udfører vedligehold (med udfyldelse af logbog). Kursets eksamen foregår fysisk på arealerne.

Kurset har været udbudt med stor studentertilslutning hvert år siden 2018, og der er således anlagt over 20 forskellige forsøg med fuldt dokumenterede skovhaver (se fig. 2a-b).

Fig. 2b. Detaljeret kort over forsøgsarealet med angivelse af anlægsår og overordnet titel på ejerprofiler.

Skovskolens skovhave udvikles således skridtvist fra år til år. Tanken er, at arealet samt den tilhørende samling af anlægsrapporter og løbende statusbeskrivelser for arealerne, kan bruges til studier af økologi, økonomi og drift af skovhaver.

Spørgsmål i relation til kurset Grøn Innovation i praksis eller det fysiske forsøgsareal kan rettes til Rasmus Halfdan Jørgensen, studielektor (rhj@ign.ku.dk).